Overzicht alle subsidies voor verduurzamen
Subsidies (waaronder SDE-subsidie) zijn steeds vaker onderdeel van een business case als leverancier van zonnepanelen. Vaak kan een subsidie een investering een stuk aantrekkelijker maken. Doordat er vaak veel onwetendheid is over de diverse stimuleringsmaatregelen van de overheid laten veel bedrijven kansen onbenut.
Ga snel naar
Omdat er zoveel subsidies zijn anno 2024, hebben wij hiernaast de meeste subsidies voor je op een rij gezet.
Maak een afspraak Transitional CTALoop geen SDE++ subsidie mis met subsidiesupport
Te veel SDE++ subsidies worden afgewezen vanwege onzorgvuldige aanvragen. Vraag subsidiesupport aan door ervaren subsidiespecialisten en we garanderen zorgvuldige subsidieaanvraag zodat de slagingskans op subsidie verveelvoudigt in 2024.
Subsidiemogelijkheden
Lees hieronder nog een aantal belangrijke subsidiemogelijkheden die je investering een stuk interessanter maken. Let op, er zijn per subsidie veel voorwaarden van toepassing. Vraag samen met een expert de juiste subsidie aan.
Laat geen subsidies liggen
Wil je ook graag van een subsidie gebruikmaken en ervan verzekerd zijn dat je geen subsidie misloopt? De specialisten van Beter Duurzaam kennen als geen ander de weg in het subsidielandschap. Daarom helpen wij je graag met de subsidieaanvraag. Desgewenst kunnen wij je de aanvraag zelfs volledig uit handen nemen! Wij adviseren je wel om hierover tijdig contact met ons op te nemen, zodat wij je aanvraag goed kunnen voorbereiden. Hoe beter we je case namelijk kunnen voorbereiden, des te groter de kans dat je subsidie in 2024 ontvangt. Neem daarom snel contact met ons op; we nemen graag de tijd voor je!
Veelgestelde vragen over subsidies
Ontdek alles wat je moet weten over de subsidies in onze handige gids met veelgestelde vragen. Van de basisprincipes tot de meest complexe aspecten, wij beantwoorden al jouw vragen om jou te helpen begrijpen hoe je kunt profiteren van de belangrijke subsidies voor duurzame energieprojecten.
Terugleversubsidie - waarom ingesteld?
De reden voor het instellen van de terugleversubsidie heeft de minister verwoord in een brief aan de Tweede Kamer op 15 juni 2018. Hij schrijft hier het volgende:
- De terugleversubsidie geeft de beste stimulans om te zorgen dat de zonnepanelen optimaal (blijven) produceren.
- In tegenstelling tot een investeringssubsidie kan bij een terugleversubsidie een soepele overgang worden vormgegeven voor burgers en bedrijven die al geïnvesteerd hebben in zonnepanelen. De investeringskosten voor zonnepanelen waren in het verleden aanzienlijk hoger dan nu. Daardoor zijn sommige bestaande productie-installaties nog niet terugverdiend.
- Uit gesprekken met partijen en twee brede stakeholdersbijeenkomsten blijkt dat de terugleversubsidie het grootste draagvlak geniet bij de betrokken partijen waaronder de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), Holland Solar, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis, onder andere omdat deze variant zorgt voor een geleidelijke overgang vanuit salderen en de vermeende nadelige effecten van een investeringssubsidie op de markt, zoals stop-en-go effecten, beter kunnen worden voorkomen.
Terugleversubsidie aanvragen - hoe werkt dat?
Voor het aanvragen van terugleversubsidie komt er 1 loket bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) waar huishoudens en bedrijven de terugleversubsidie kunnen aanvragen. Hoe de hoeveelheid teruggeleverde stroom gemeten wordt en welke rol de slimme meter hierin heeft, wordt nog bekeken. De minister wil het voorstel voor de nieuwe terugleversubsidie deze zomer gereed hebben.
Terugleversubsidie - overgang saldering
Voor eigenaren die al in het bezit zijn van zonnepanelen komt er een overgangsregeling van saldering naar de terugleversubsidie. Maar hoe werkt dit in de praktijk en wat houdt dit in? Zodra er meer nieuws is over de overgangsregeling zal dit hier bekend gemaakt worden. Er is aangegeven dat de terugverdientijd van zonnepanelen 7 jaar moet blijven.
Terugleversubsidie - hoe werkt dat?
- De nieuwe terugleversubsidieregeling start op 1 januari 2021 en zal jaarlijks worden opengesteld voor nieuwe aanvragen zolang de terugverdientijd voor zonnepanelen zonder stimulering nog ruim boven de 7 jaar ligt.
- De subsidieregeling staat open voor burgers en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting die zelf geproduceerde hernieuwbare elektriciteit invoeden op het elektriciteitsnet. De regeling geldt dus ook voor andere hernieuwbare energiebronnen dan zonne-energie, bijvoorbeeld windenergie.
- De terugleversubsidie geldt vanaf 2020 ook voor burgers en bedrijven die al geïnvesteerd hebben in zonnepanelen en nu gebruikmaken van de salderingsregeling. Voor deze groep zal een overgangsregeling worden vormgegeven.
- De terugleversubsidie geldt uitsluitend voor de op het elektriciteitsnet ingevoerde hernieuwbare elektriciteit en dus niet op het directe eigen verbruik achter de aansluiting. Over de zelf opgewekte hernieuwbare elektriciteit die burgers en bedrijven zelf direct verbruiken of opslaan achter de aansluiting, betalen kleinverbruikers ook na 2020 geen energiebelasting en ODE.
- Jaarlijks wordt van tevoren een subsidieplafond vastgesteld en van dekking voorzien binnen de begroting van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Hierbij wil het kabinet de regeling kosteneffectief inrichten om overstimulering te voorkomen.
Belangrijke uitgangspunten voor de opvolging van de salderingsregeling zijn volgens het ontwerp Klimaatakkoord:
Een gemiddelde terugverdientijd van circa 7 jaar voor een representatieve referentiecasus en de meest kostenefficiënte zonnepanelen die op de markt verkrijgbaar zijn.
Voor burgers en bedrijven die al geïnvesteerd hebben in zonnepanelen komt er een soepele overgang.
Over de zelf opgewekte hernieuwbare elektriciteit die burgers en bedrijven zelf direct verbruiken of opslaan achter de aansluiting, betalen kleinverbruikers ook in de toekomst geen energiebelasting, btw en opslag duurzame energie (ODE).
Wat moet ik weten over SDE++ subsidie?
Bent u bezig met het verduurzamen van uw onderneming? Waarschijnlijk zijn zonnepanelen een goede optie voor uw bedrijfspand? Wilt u CO2 besparen en het milieu ontlasten? Dan is de SDE++ subsidie uw kans om een rendabele case te ontwikkelen. Lees alle informatie over de SDE++ subsidie voor 2024 op deze pagina.
Alles over de subsidies
Om je zo goed en compleet mogelijk te informeren over de subsidies die er anno 2024 zijn, vind je hieronder een aantal interessante artikelen die je kunnen helpen het beter te begrijpen.